Magnez jest istotny nie tylko w czasie ciąży, jednak to właśnie w tym okresie należy szczególnie zadbać o uzupełnienie jego niedoborów. Niewystarczająca ilość tego pierwiastka w organizmie może zwiększyć ryzyko przedwczesnego porodu i rzucawki. Co więcej, ma on duży wpływ na nasz układ nerwowy, wykazując działanie uspokajające. Jak skutecznie uzupełnić jego niedobory w diecie?

Magnez ma wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Dieta bogata w ten składnik sprzyja prawidłowemu rozwojowi noworodka, wydłużając okres ciąży i przeciwdziałając występowaniu kurczy mięśniowych oraz macicy, które mogą być przyczyną poronień. Co więcej, przyspiesza proces wzrostu kości płodu, zwiększając ich odporność na złamania. Typowymi objawami niedoboru, które sygnalizują nam braki magnezu, są przede wszystkim zmęczenie, osłabienie i bolesne skurcze mięśni. Często pojawiają się również problemy z koncentracją, bóle głowy, bezsenność, arytmia, a czasem mdłości i wymioty. Zazwyczaj przyczyną niedoborów jest wypijanie zbyt dużych ilości kawy i czarnej herbaty, niewłaściwa dieta, oraz długotrwały, silny stres.

Zwiększone zapotrzebowanie magnezu spowodowane jest także procesem tworzenia się nowych tkanek łożyska i płodu. Jeżeli zauważysz u siebie któryś z tych objawów, nie zwlekaj – zgłoś to swojemu lekarzowi, wprowadź do jadłospisu właściwe produkty i sięgnij po odpowiedni suplement. W przypadku suplementów należy wybierać te, które wykazują jak najwyższy stopień przyswajalności. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek w czasie ciąży wynosi ok. 400mg na dobę, dlatego poza dietą zazwyczaj konieczna jest pomoc w postaci suplementów. Najlepiej wybrać produkt z wodoroasparginianem magnezu z dodatkiem witaminy B6, np. Asmag, który jest dobrze przyswajany przez organizm.

Niedobory magnezu w ciąży. Co jeszcze możesz zrobić?

Witamina B6 zwiększa wchłanianie magnezu, a także zapobiega nudnościom, dlatego poleca się ją kobietom, które borykają się z porannymi mdłościami. Poza przyjmowaniem suplementu, który pomoże w uzupełnieniu niedoborów, trzeba wprowadzić pewne zmiany do swojej codziennej diety. Konieczne jest przede wszystkim spożywanie produktów stanowiących główne źródło magnezu. Należą do nich: kasze, orzechy, produkty z pełnego ziarna. Dlatego w menu przyszłej mamy nie może zabraknąć gorzkiej czekolady, kakao, fasoli, grochu, bananów, otrębów i pełnego ziarna, kaszy gryczanej, orzechów i szpinaku. Do tego warto sięgać po wodę mineralną, która zawiera powyżej 50mg/l jonów magnezu.

Uzupełniając niedobory magnezu, należy zachować spokój i unikać długotrwałych reakcji stresowych. Warto pamiętać, że przyjmowanie wszelkich leków, w tym suplementów, powinno być zgłoszone lekarzowi. Nie należy stosować ich na własną rękę. Kontrolowanie swojego stanu zdrowia i samopoczucia jest szczególnie ważne w okresie ciąży. To, jak dbamy o nasz organizm, może mieć wpływ na późniejsze życie naszego dziecka. Z odpowiednim podejściem i wybierając produkty z wysoką dawką tego pierwiastka, najskuteczniej zwalczymy ten problem.