W pierwszym roku życia niemowlak bardzo szybko się rozwija. To, czy karmisz piersią i jaką żywność podajesz maluszkowi ma wpływ na jego rozwój i zdrowie. Dowiedz się, jak żywić niemowlaka, aby już od pierwszych chwil programować jego zdrowie i wzmacniać odporność na długie lata.

Jak prawidłowo dbać o żywienie niemowlaka? Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby karmienie wyłączne piersią trwało do 6. miesiąca życia dziecka. Mleko kobiecie dostarcza cennych substancji odżywczych, jest lekkostrawne i pozwala gasić pragnienie oraz zaspokaja głód w pierwszym półroczu życia dziecka. Poza tym karmienie piersią to także wiele korzyści dla mamy – np. szybsza utrata zbędnych kilogramów. Twoje mleko (lub mleko modyfikowane, podawane dziecku, jeśli nie możesz karmić piersią) powinno być podstawą diety niemowlęcia w pierwszym roku życia.

Rozszerzanie diety niemowlaka

Bez względu na sposób karmienia – piersią czy mlekiem modyfikowanym – w odpowiednim momencie należy rozpocząć podawanie żywności uzupełniającej. Eksperci zalecają, aby odbywało się to nie wcześniej niż przed 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia.

Najważniejsze zasady żywienia niemowlaka

  • Jeśli karmisz wyłącznie piersią, w pierwszym półroczu życia nie podawaj dodatkowych płynów. Po tym czasie, u dziecka karmionego mlekiem modyfikowanymi zalecanym płynem jest woda.
  • Do diety dziecka jako pierwsze wprowadzaj warzywa – np. marchewkę. Potem możesz zacząć podawać brokuły, szpinak, ziemniaczki i inne warzywa. W kolejnym kroku przychodzi czas na owoce. Najlepiej zacząć od jabłuszka lub gruszki.
  • Pierwsze posiłki uzupełniające powinny mieć gładką konsystencję – zbliżoną do puree. Z czasem możesz serwować maluszkowi posiłki z grudkami, aby w ten sposób umożliwić ćwiczenie aparatu mowy.
  • Gluten wprowadzaj jeszcze w pierwszym roku życia dziecka – nie wcześniej niż w 17. tygodniu i nie później niż w 12. miesiącu. Eksperci zalecają, aby nie odwlekać ekspozycji na to białko zbożowe, gdyż nie zmniejsza to ryzyka rozwoju celiakii bądź alergii pokarmowej na gluten.
  • Nie dosalaj i nie dosładzaj posiłków serwowanych dziecku – dzięki temu unikniesz kształtowania niewłaściwych preferencji żywieniowych.
  • Pamiętaj, że to rodzic decyduje o tym, co i kiedy zje dziecko, natomiast ono decyduje, czy i ile posiłku zje. Jeśli dziecko krzywi się na widok pokarmu, który chcesz mu podać – spróbuj zrobić to ponownie za jakiś czas. Kilkukrotne próby podania pokarmu mogą zaowocować sukcesem – maluszek zaznajomi się z nowym smakiem i konsystencją i bez przeszkód zje nielubiany wcześniej posiłek.