W zimowe wieczory, kiedy aura za oknem nie sprzyja, dobrze jest rozgrzać się gorącym napojem. Jak zrobić gorącą czekoladę w domu? Zapomnij o gotowej czekoladzie w saszetkach i postaw na czekoladę wysokiej jakości, np. od firmy Vobro!

Gorąca czekolada – na każdą okazję

Gorąca, gęsta i ciemna czekolada to pyszny, rozgrzewający napój na każdą okazję. Chociaż zawiera mnóstwo kalorii, nie sposób jej się oprzeć. Rozpuszczone tabliczki wysokiej jakości czekolady smakują wybornie, wpływając pozytywnie na nastrój. Filiżanka gorącej czekolady poprawi humor w samotne, zimowe wieczory.

Płynna czekolada do picia stanowi wyjątkowy pomysł na pyszny deser. Gorąca czekolada jest prosta i łatwa do wykonania. Idealnie gęsta, aromatyczna czekolada o kremowej

i gładkiej konsystencji to wyjątkowy luksus, jaki możesz sobie zapewnić niewielkim kosztem.

Jak zrobić gorącą czekoladę – złote zasady

Jak zrobić płynną czekoladę? Do jej wykonania potrzebujesz:

  • Odpowiedniej czekolady:

Przy wyborze najlepszej kieruj się jakością, smakiem i składnikami. Do wyboru mamy czekoladę gorzką, mleczną i białą. Najlepszą jednak czekoladą będzie taka, która zawiera dużo kakao.

  • Mleka i śmietanki:

Dołączenie tłuszczu z mleka i śmietanki odpowiada za gęstą konsystencję czekolady. Dzięki nim gorąca czekolada będzie posiadać aksamitną konsystencję. Rozpuszczenie czekolady w mleku i śmietance jest niezwykle ważne!

  • Dodatkowych składników:

Sekret pysznej, gorącej czekolady leży w jej odpowiednim doprawieniu dodatkami. Mogą to być cynamon, bita śmietana, kolorowa posypka, ciasteczka, wanilia, chili, kardamon, gałka muszkatołowa, likier, alkohol, czekoladowe cukierki lub pokruszone batoniki.

Sukces idealnie gęstej i gładkiej konsystencji polega na umiejętnym mieszaniu. Czekolada z tłuszczem powinna być stale mieszana. Do mieszania wybierz specjalną silikonową łopatkę. Czekolada będzie do niej przywierać, a składniki lepiej się wymieszają.

Jak zrobić płynną czekoladę?

Do przygotowania gorącej czekolady potrzebujesz następujących składników:

  • gorzkiej lub mlecznej czekolady (50 g),
  • mleka (130 ml) lub 100 ml mleka i 30 ml śmietanki,
  • waniliowej lub pomarańczowej esencji (kilku kropli),
  • chili (lub cynamonu).

Przedstawiony przez nas przepis wystarczy na 2 filiżanki lub jeden kubek (200 ml).

Przygotowanie:

  • Podgrzej mleko ze śmietanką we wcześniej przygotowanym rondelku.
  • Do podgrzanego mleka i śmietanki dodaj połamane kostki czekolady.
  • Podgrzaną całość mieszaj, aż się zagotuje.
  • Po zagotowaniu się, zdejmij wszystko z ognia.
  • Do całości dodaj przyprawy.
  • Ewentualnie: spień całość spieniaczem do mleka.
  • Całość przelej do kubka lub filiżanki.

Jak zrobić gorącą czekoladę – na to uważaj

Przy robieniu gorącej czekolady, pamiętaj o:

  • mieszaniu: unikniesz dzięki temu przypalania się i przywierania do naczynia czekolady. Czekolada powinna być odpowiednio rozdrobniona, zanim ją roztopimy.
  • temperaturze: za wysoka temperatura przyczynia się do przypalenia czekolady. Dlatego najlepsze będzie podgrzewanie czekolady na niewielkim ogniu.
  • bazie z mleka: odpowiednio podgrzewając mleko, unikniesz powstania kożucha.

Stałe mieszanie w odpowiedniej temperaturze i podgrzana baza z mleka to podstawa gęstej i aksamitnej konsystencji płynnej czekolady.

Gorąca czekolada to lekarstwo na wszelkie smutki! Zrób ją sam i podziel się wyjątkowym smakiem z bliskimi! Możesz również usiąść na kanapie z rodziną i zasmakować ulubionych smaków czekoladek Vobro, jako alternatywy na bardziej leniwy wieczór!